لباس کارآنتی استاتیک و شارژ الکتریکی
لباس کارآنتی استاتیک و شارژ الکتریکی : بدن افراد با حرکت در محیط و یا با ساییده شدن لباس هایشان و یا با اصطحکاک لباس با با بدن افراد در اثر پدیده القا دچار بار الکتریسیته سان میشود. این پدیده از زمانهای گذشته شناخته شده و بیشتر زمانی اتفاق میافتد که فرد دارای کفش عایق باشد که مانع خروج الکتریسیته از بدن او میشود. بعد از شارژ بدن با الکتریسیته ساکن با تماس افراد با فلزات تخلیه بار الکتریکی صورت میگیرد.
هنگام تخلیه بار الکتریکی گرد و غباری که توسط بدن و لباس کار افراد جذب میشود در هوا و محیط پراکنده میشود و محیط را آلوده میسازد. درصورتی که تخليه بار الکتريکي تجمع يافته بر روي اشخاص در محيطي انجام گيرد که داراي اتمسفري با گازهاي قابل اشتعال و انفجار باشد، مي تواند بسيار خطرناک بوده و به آتش سوزي و انفجار بيانجامد. بنابراین برای افزایش ایمنی افراد استفاده از لباسهای کار ضد الکتریسیته ساکن دارای اهمیت زیادی است. لباسهای کار ضد الکتریسیته ساکن با بالا رفتن آمار تلفات و یا ادامه زندگی افراد با معلولیت و ایجاد آسیبهای روانی و اقتصادی برای زندگی افراد ایجاد شدهاند.
لباسکار یکی از مهمترین و اصلی ترین اجزا ایمنی می باشد چرا که به طور کامل با بدن فرد در ارتباط و در کل مراحل انجام کار همراه وی است. بنابراین استفاده از لباس کار ایمن متناسب با کار افراد دارای اهمیت بالایی است. مرگ و یا آسیب یک نفر در محیط کاری علاوه بر خود فرد باعث تاثیر روانی وری کارکنان دیگر نیز میشود و بازدهی کار را پایین میآورد بنابراین رعایت نکات ایمنی و تهیه لباس کار مناسب و ایمن دارای اهمیت زیادی است.
خصوصیات لباس کار آنتی استاتیک
لباس آنتی استاتیک از تکنولوژی ترکیب رسانای الکتریکی والیاف مصنوعی تولید گردیده است. این نوع از لباسهای کار بار الکتریکی را از تمام سطوح بدن تخلیه میکنند و مانع تجمیع بار الکتریکی در بدن میشوند. لباسهای کار معمولی نمیتوانند از انتشار گردوغبار تولید شده توسط بدن جلوگیری کنند، درحالی که لباسهای آنتی استاتیک مانع انتشار آلودگی توسط بدن افراد هستند.
از نقاط قوت لباسهای آنتی استاتیک میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- نقطه قوت لباس آنتی استاتیک این است که در محیطهای دارای رطوبت بالا ، بدون مشکل میباشد.
- در دمای بالاتر از 120 درجه ، بخارهای متصاعد شده از این پوشاک نسبت به اسید ها، حلال های آلی هیچگونه واکنش و ترکیبی انجام نمیدهد.
- لباسهای آنتی استاتیک قابلیت استفاده و کارکرد در مدت زمان طولانی را دارند.
- لباس آنتی استاتیک احساس راحتی و رفاه به مصرف کننده میدهد.
- یکی از اصلی ترین مشخصه های الیاف رسانا، اصطکاک کمی ایجاد نموده و از نظر جذب سطحی گرد و غبار جلوگیری می نماید.
- الیاف پارچه های آنتی استاتیک دارای عمر طولانی و سبک وزن میباشد و پوشنده لباس را راحت تر و فعال تر می نماید.
کاربردهای لباس کار آنتی استاتیک:
- صنایع نفت و گاز: در پالایشگاه ها، پمپ بنزین ها و سایر مراکزی که با مواد قابل اشتعال سروکار دارند، استفاده از لباس کار آنتی استاتیک الزامی است.
- صنایع شیمیایی: در کارخانه های تولید مواد شیمیایی، خطر آتش سوزی و انفجار وجود دارد، به همین دلیل استفاده از لباس کار آنتی استاتیک ضروری است.
- صنایع الکترونیکی: در کارخانه های تولید قطعات الکترونیکی، خطر شوک الکتریکی وجود دارد، به همین دلیل استفاده از لباس کار آنتی استاتیک الزامی است.
- بیمارستان ها: در اتاق های عمل و سایر بخش های بیمارستان، استفاده از لباس کار آنتی استاتیک برای جلوگیری از جرقه و آتش سوزی ضروری است.
- آزمایشگاه ها: در آزمایشگاه ها، خطر آتش سوزی و انفجار مواد شیمیایی وجود دارد، به همین دلیل استفاده از لباس کار آنتی استاتیک الزامی است.
جمع بندی
لباسهای کار ضد استاتیک برای حفاظت از افراد در برابر شوکهای الکتریکی و جلوگیری از تجمع بارهای الکتریکی بر روی لباسها طراحی شدهاند. این لباسها از جنسهای خاصی ساخته میشوند که اجازه نمیدهند بارهای الکتریکی روی سطح لباس تجمع پیدا کنند و از انتقال آنها به بدن افراد جلوگیری میکنند.
عوامل اصلی تأثیر گذار بر شارژ الکتریکی و استاتیک در لباسهای کار شامل مواد جنسی لباس، شرایط محیطی (از جمله رطوبت و دما) و فعالیتهای انجام شده توسط فرد میشوند.
این لباسها به طور معمول از فیبرهای خاصی مانند الیاف کربنی یا نخهای مخصوص برای افزایش تخلیه بارهای الکتریکی استفاده میکنند. همچنین، از پوششها و روکشهای ضد الکتریسیته ساکن بر روی سطح لباسها استفاده میشود تا از تجمع بار الکتریکی جلوگیری کنند.
هدف اصلی این لباسها از جلوگیری از خطرات مرتبط با شارژ الکتریکی، از جمله احتمال ایجاد شوک الکتریکی یا خطرات احتراقی در محیطهای قابل انفجار و محیطهایی که نیاز به کاهش شارژ الکتریکی دارند، است.