قارچ پا (پای ورزشکار) یا تینه آ پدیس چیست؟
قارچ پا یا تینه آ پدیس بیماری است که تقریباً همه افراد ورزشکار در طول عمر خود با آن مواجه میشوند. ابتلا به عفونت قارچی ممکن است سالها طول بکشد و تا سالها ادامه یابد قارچهایی که موجب عفونت زیاد پوست و ناخنها میشوند درماتوفیت نامیده میشوند.
این قارچها از کراتین لایه بالایی پوست که نوعی پروتئین است تغذیه میکنند و ممکن است پاها، کشاله ران، پوست سر، صورت، بازوها و همچنین ناخنها را آلوده کنند. درماتوفیتها در مکان مرطوب رشد میکند و درماتوفیتی که پاها را درگیر میکند تینه آ پدیس نامیده میشود.
بیماری قارچ (پای ورزشکار) یا تینه آ پدیس
قارچها موجوداتی گیاه مانند هستند که بهعنوان انگل یا ساپروفیت زندگی میکنند. در حدود 50000 نوع قارچ را در طبیعت میتوان یافت. قارچها میتوانند به دو شکل تکسلولی یا مخمر و پرسلولی وجود داشته باشند.
بهطور طبیعی برخی از قارچها بر روی پوست انسانها زندگی میکنند اما اگر بهداشت پوست رعایت نشده و محیطی گرم و مرطوب برای قارچها فراهم شود، میتوانند تکثیر شده و به بیماریهای پوستی منجر شوند.
قارچ پا که به بیماری پای ورزشکار نیز معروف است از این بیماریها به حساب میآیند. یکسوم از مبتلایان به قارچ پا به عفونت ناخن پا نیز مبتلا میشوند.
انواع تینه آ پدیس
سه شکل از قارچ پا (پای ورزشکار) یا تینه آ پدیس وجود دارد:
- اینتر دیجیتال که انگشتان پا و پرههای بین انگشت چهارم و پنجم را درگیر میکند.
- پلانتار که با پسزمینه قرمز و رویه سفید و پوسته پوسته در پاشنه و کنارههای پا رخ میدهد.
- وزیکولار که التهاب حادی است و باعث تاولهایی میشود که مایع در آن جمع شده و در کف پا زیر پوسته ضخیم دیده میشوند و فرد را مستعد عفونت باکتریایی میکنند.
علائم و تشخیص
افراد مبتلا به قارچ پا (پای ورزشکار) یا تینه آ پدیس معمولاً علایمی مانند سوزش، خارش و نیش زدن را تجربه میکنند. عفونت ناخنها معمولاً با ضخیم شدن آنها تغییر رنگ و شکنندگی آنها مشخص میشود تشخیص صحت تینه آ پدیس معمولاً با آزمایش منطقه عفونی و نمونهبرداری پوست صورت میگیرد.
عوامل پدیدآورنده تینه آ پدیس
- پوشیدن کفش تنگ. اگر فضای کافی برای انگشتان پا درون کفش وجود نداشته باشد، امکان تنفس پاها در کفشها فراهم نشده و به قارچ پا منتهی میشود.
- پوشیدن کفش بدون تهویه مناسب. افرادی که برای مدت طولانی کفش میپوشند بدون اینکه تهویه صورت گیرد مثل پوتین و چکمه بیشتر در معرض ابتلا به قارچ انگشتان پا هستند.
- رعایت نکردن بهداشت پا.
- شرایطی مثل دیابت و ایدز که با سیستم ایمنی بدن سروکار دارند خطر عفونت درماتوفیت را افزایش میدهند افراد دیابتی ۵۰ درصد بیشتر از افراد سالم به عفونت قارچ پا مبتلا میشوند.
- جراحات جزئی پوست یا ناخن.
- قارچ پا در مردان شایعتر از زنان است.
نحوه سرایت و انتقال قارچ پا (پای ورزشکار)
قارچ پا مسری است و از طریق تماس مستقیم با افراد یا اشیایی مانند دوش، کفش، جوراب و یا سطوح استخر گسترش مییابد. حیوانات خانگی نیز میتوانند ناقل قارچ باشند. مناطق مرطوب محیط مورد علاقه قارچ پا بوده و محیط مناسب برای رشد قارچ محیطی تاریک، مرطوب و گرم است.
پیشگیری
- تمیز و خشک نگه داشتن پاها از بهترین روشهای پیشگیری از قارچ پا (پای ورزشکار) است. پس از استحمام پاها و بخصوص لای انگشتان پا را با حوله خشک کنید.
- استفاده از کفشهای مناسب، از دیگر روشهای پیشگیری است. استفاده از کفشهای استاندارد پاتن به علت داشتن استاندارد HSE دارای تهویه مناسب بوده و از گرم شدن و تعریق پاهایتان جلوگیری میکنند.
- کفشهایی که دارای اندازه مناسب هستند. کفشهایی که اندازه پا بوده و تنگ نیستند.
- عوض کردن کفشها بهطور روزانه به کفشها امکان میدهد تا بین پوشیدن مجدد آنها خشک شوند.
- پرهیز از پوشیدن کفشهای دیگران و نگذاشتن کفشهای خود در اختیار دیگران توصیه میشود.
- جوراب پا نیز باید خشک بوده و بهطور متوالی عوض شوند جورابهای پشمی رطوبت را از پاها دور نگه میدارند و شدیداً توصیه میشوند
- پوشیدن دمپایی یا صندل در استخرها به پیشگیری از قارچ پا کمک میکند
- بهداشت پاها میتواند از رشد قارچ پا جلوگیری کرده و یا آن را به حداقل برساند
- تمیز نگه داشتن ناخنها
درمان
درمان قارچ پا (پای ورزشکار) یا تینه آ پدیس با پمادها، پودرها و اسپریهای ضد قارچ صورت میگیرد اما پمادها و اسپریها مؤثرتر از پودرها هستند. معمولاً پمادهای ضد قارچ کلوتریمازول و میکونازول تجویز میشوند و مدت استفاده از آنها 4 هفته طول میکشد.
در برخی از قارچهایی که گسترش بیشتری داشته و شدید هستند، استفاده از قرصها و یا کپسولهای خوراکی هستند که بسته به دارو یک الی دو هفته طول میکشد. که البته همیشه پیشگیری بهتر از درمان است و با پوشیدن کفشهای پاتن از بروز این عارضه میتوان جلوگیری کرد.
لینک خرید انواع کفش ایمنی پاتن
خرید انواع کفش و پوتین عایق برق